alt alt

Παρέμβαση του Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τεχνικών Κλάδων  Εργαζομένων ΥΕΘΑ(ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ) στην συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ και  πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο στις 10 Απριλίου 2013 με θέμα:

<< ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ  - ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ>>

Κυρίες και Κύριοι,     

Οι δημόσιες πολιτικές περιλαμβάνουν  ουσιαστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν επιμέρους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, και ως προς αυτό αποτελούν πολιτικό διακύβευμα.

  Η διαμόρφωση και υλοποίηση των δημοσίων πολιτικών αποτελεί διαδικασία που εμπλέκει τις σχέσεις κράτους-κοινωνίας. Τόσο το περιεχόμενο όσο και οι διαδικασίες παραγωγής των δημοσίων πολιτικών συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

  Η Δημόσια διοίκηση αποτελεί το μηχανισμό υποστήριξης τόσο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησης των δημοσίων πολιτικών. Ο ρόλος της, συνεπώς , είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

  Από τον ορισμό των δημοσίων πολιτικών, εμείς ως χώρα έχουμε δυο ασθενείς: τις πολιτικές και τη δημόσια διοίκηση. Επομένως, χρειάζεται θεραπεία των δύο αυτών ασθενών.

Η εφαρμογή λαθεμένων πολιτικών ή πολιτικών αλά καρτ ήταν απόρροια του  μοντέλου λειτουργίας του  μεταπολιτευτικού,  πελατειακού κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Προβλήματα τα οποία είχαν και έχουν την αφετηρία τους ,κατά κύριο λόγο ,στις ικανότητες ή μη του πολιτικού προσωπικού το οποίο συμμετείχε στην διακυβέρνηση της χώρας, και εδώ θέλω να τονίσω πως σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση μερίδιο ευθύνης έχει και ο συνδικαλισμός , ο οποίος λειτούργησε σε πολλές περιπτώσεις εκτός του ρόλου του και υπό κομματικό μανδύα. Μάλιστα, πολλές φορές υπήρχε και ένα μπέρδεμα στο ποιος διοικεί και ποιος διεκδικεί.

Η κρίση που βιώνει η πατρίδα μας σε συνάρτηση με αυτό που παρακολουθούμε στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον δημιουργεί την ανάγκη νέων επιλογών ή επαναφορά κάποιων οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί.

Η σημερινή κατάσταση μπορεί να είναι αιτία και αφορμή να δοκιμάσουμε νέες λύσεις, νέες πολιτικές οι οποίες θα σώσουν τη χώρα μας και θα την εντάξουν αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο ανάμεσα στις χώρες της ευρωπαϊκής κοινότητας και όχι μόνο .

Πρέπει  να σχεδιαστούν νέες πολιτικές σε βασικούς τομείς στους οποίους στηρίζεται η χώρα μας, όπως γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός , ναυτιλία, που αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης της καθώς και σε τομείς που  έχουν σχέση με κοινωνικές παροχές , υγεία, παιδεία, κοινωνικά αγαθά (πχ: νερό), τα οποία πρέπει να παρέχονται από το κράτος. 

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  από το οποίο και προέρχομαι θα πρέπει να επανασχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές οι οποίες έχουν σχέση με τον κατασκευαστικό και επισκευαστικό τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των εργοστασίων των ναυστάθμων και των μονάδων συντήρησης και επισκευής καθώς και πέραν των όσων πολιτικών εφαρμόζονται στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, σήμεραλόγω της ιδιαίτερης οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η πατρίδα μας και της οικονομικής αδυναμίας χρηματοδότησης έργων,  θα πρέπει το ΥΕΘΑ να σχεδιάσει βάσει των δυνατοτήτων που έχει και πολιτική έργων υποδομής σε όλη την επικράτεια π.χ. περιφερειακά  οδικά δίκτυα, ζώνες προστασίας δασών.  

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της δημόσιας διοίκησης σήμερα, πρέπει να είναι η δημιουργία μιας  ανεξάρτητης δημόσιας διοίκησης , η οποία θα ελέγχεται από ανεξάρτητη αρχή και θα εποπτεύεται από τη Βουλή, οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων θα πρέπει να είναι από  την πυραμίδα της δημόσιας διοίκησης, και δε μιλάμε βέβαια, για κριτήρια, γιατί όσο δεν υπάρχουν αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια δεν πρόκειται να υπάρξει η Δημόσια Διοίκηση, που χρειάζεται ιδιαίτερα σήμερα η Ελλάδα. Μια δημόσια διοίκηση η οποία να είναι και θεματοφύλακας των δημοσίων αγαθών.

Χρειαζόμαστε επίσης και ένα σύστημα αξιολόγησης δημοσίων πολιτικών από ανεξάρτητους οργανισμούς που να ασχολούνται αποκλειστικά με την αξιολόγηση δημοσίων πολιτικών.

Κυρίες και κύριοι,

Οι ασθένειες έχουν προσδιοριστεί! Αυτό που μένει είναι να προσδιοριστεί και η δοσολογία των φαρμάκων, η οποία πρέπει να είναι εκατοντάδων mgr.

Η χρεωκοπία της χώρας οφείλεται σε πολιτικές οι οποίες δημιούργησαν ή δεν καταπολέμησαν φαινόμενα διαφθοράς, σε πολιτικές εγκατάλειψης του παραγωγικού τομέα και γίναμε καταναλωτές εισαγόμενων προϊόντων και τι καταναλωτές με δανεικά.

Υπάρχει γενικά μία τάση να ρίχνουμε τις ευθύνες σε τρίτους υπαρκτούς ή μη

Είναι όμως ανάγκη να φτιάξουμε μόνοι μας το δικό μας σπίτι για να προστατευτούμε από τη βροχή και όχι να κατηγορούμε τη βροχή ότι βραχήκαμε, γιατί δε θα σταματήσει να βρέχει  ΠΟΤΕ!

Λεωνίδας Καράμπαρπας

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τεχνικών Κλάδων  Εργαζομένων ΥΕΘΑ

ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ

 

Я "Интернет-браузеры" знаю эту женщину, но не ощущаю ничего особенного.

Фант "Владимир или Прерванный полет" прикрывал их своим могучим "Лук Будды" телом, стараясь не упустить из виду Мизара, который находил проход "36.6 градусов Искусство оставаться в живых" за проходом, в то время как "От голубцов до пирога. Блюда на пару. Специальная подробная пошаговая фотосьемка" великолепное сооружение быстро превращалось в "промстройбанк вклады" груду обломков.

Не беспокойтесь, "Одержимый Страж Империи" приятель, попытался успокоить незнакомца Джей.

Горбун с кудрявой бородой "Роковое наследие" расписал перо и начал писать.

Боюсь, необходимо, сказал "LEXT-справочник Таможенный кодекс Таможенного Союза" Персифаль и сделал первый выпад.

Во всяком "Большой красный трактор" случае, я так считаю.

 

Αν προκηρυχθούν εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίσετε;
 
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ enikos.gr
enikos.gr RSS Feed